Detoxifierea este o modalitate de drenaj ce ne ajută să curățăm organismul. Acțiunea constă în stimularea activității de filtrare a sângelui și de eliminare a toxinelor. Drenanții ce pot fi folosiți sunt variați: plante medicinale, sucuri sau alimente cu calități dezintoxicante, spălături intestinale, masaje, exerciții fizice etc. 

Colonul trebuie curăţat primul

Pentru a realiza corect detoxifierea, se recomandă ca procesul de eliminare a toxinelor să înceapă prin curăţarea colonului. Pentru început puteți urma regimul alimentației bogate în fibre alimentare - cereale, fructe şi legume ce stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, se recomandă tratamentul cu clisma și terapia cu apă distilată.

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului completează procesul de eliminare a toxinelor din corp. Toxinele din colon trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge. Iar ficatul trebuie să cureţe acest sânge. Însă un exces de toxine în sânge nu face decât să sporească oboseala ficatului şi, astfel, acesta nu mai reuşeşte să facă faţă solicitărilor. Prin urmare, sângele nepurificat ajunge în circulaţia generală", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, cel mai bine este ca detoxifierea ficatului să-i urmeze celei de la nivelul colonului.

Cel mai bun aliat al ficatului în procesul de detoxifiere îl reprezintă fibrele alimentare care se găsesc din belşug în fasole albă uscată, prune uscate, pâine integrală şi de secară, alune de pădure, grâu şi germeni de grâu, migdale, nuci, mazăre şi în stafide. În timpul curăţării sunt interzise carnea şi laptele.

Purificarea rinichilor

Rinchii reprezintă a treia cale importantă de detoxifiere, deoarece, în 24 de ore, aceştia au capacitatea de a filtra circa 150 de litri de sânge. Pentru curăţarea rinichilor se recomandă minimum doi litri de apă pe zi şi diuretice naturale, precum fructe, legume şi diferite plante (mătase de porumb, urzică, iarba neagră etc.).

NOTĂ : De obicei detoxifierea organismului se face primăvara și toamna, prin post sau printr-o cură detoxifiantă.

IMPORTANT : Curăţarea organismului prin cure de detoxifiere se face doar cu recomandare medicală în cazul: femeilor gravide, persoanelor cu maladii cronice (afecțiuni cardiace, diabet zaharat, insuficiență renală, ulcer gastric, diabet, insuficiență hepatică gravă, astm etc.) şi al celor cu boli oncologice şi infecţioase (de exemplu, hepatita, tuberculoză) Cel mai bine este să consultați medicul de familie înainte de a începe o astfel de cură, pentru că s-ar putea să vă fie contraindicată.


Categories: