Potrivit vechii anatomii şi fiziologii energetice Daoiste, oamenii au trei centre importante de energie, care stochează şi emit energie la fel cum bateriile stochează şi emit energie. Aceste trei centre sunt numite Cele Trei Dantiane, fiind strategic poziţionate de-a lungul Polul Taiji, cu scopul de a facilita transferul maxim de energie.   
Deşi sistemele chakra sunt mai importante în tradiţiile yoga şi budiste, ambele discipline spirituale se referă și la cele trei zone Dantian în practica lor energetică. În conformitate cu tradiţiile antice yoga şi budiste, aceste trei zone conţin trei noduri psihice sau "Granthi", unde energia şi constiința spirituală a individului interacţionează și se manifestă în moduri specifice.

Qi Gong-ul medical vede Cele Trei Dantiane ca centre vitale pentru cultivarea energiei. Acestea sunt domenii importante pentru diagnostic şi auto-vindecare, precum şi pentru proiecția terapeutică de QiPrana la pacienţi. Cele trei Dantiane au relaţii specifice cu Cele Trei Comori : ale Jing-ului, QiPrana şi Shen-ului.

Funcțiile energetice ale celor Trei Dantiane

Funcţiile de bază ale Celor Trei Dantiane sunt de a aduna, stoca şi transforma energia și forța vitală. Rezervoarele de energie ale Celor Trei Dantiane sunt conectate în plan extern prin Vasele de Guvernare şi de Conceptie si în plan intern prin Vasele de Penetrare și Polul Taiji.

Centrul fiecărui Dantian este penetrat şi ataşat de Polul Taiji, care se întinde de la punctul Baihui, situat în creștetul capului, până la punctul Huiyin, de la perineu. Localizarea anatomică a fiecărui Dantian corespunde unui centru fiziologic de căldură, lumină și vibraţii magnetice şi electrice. Intensitatea şi încărcătura aceastei vibraţii depinde de intenţia mentală, postura şi respiraţia personală.

QiPrana se mută în Dantian-ele corpului prin intermediul Polul Taiji al organismului. Energia este apoi absorbită în organele importante ale corpului și tesuturile inconjuratoare, precum curge prin Dantiane şi în canalele interne şi externe ale corpului şi în cele colaterale. Energia este, de asemenea, absorbită din mediul extern prin canale, tesuturi și organe, curgând în Cele Trei DantianE şi, în cele din urmă, în Polul Taiji.

Fiecare Dantian acţionează ca un rezervor, colectând energie şi redistribuind-o în toate organele interne. Acestă energie radiază prin suprafaţa corpului în câmpul Wei Qi. Aceeaşi energie este, de asemenea, proiectată în tot corpul fizic, curgând prin canalele energetice, sistemului nervos şi glandele endocrine, şi apoi saturând sângele pentru a hrăni tot corpul.

O analogie populară consideră Dantian-ele ca baterii, Polul Taiji al corpului ca o bară magnetică conectând bateriile împreună,  meridianele ca fire, şi câmpurile Wei Qi precum câmpurile electromagnetice  manifestându-se din energia conţinută în cadrul structurii.

Conştientizarea mentală şi emoţională a unei zone specifice de țesut poate fi sporită prin creşterea fluxului de energie către acel loc. Când energia umple țesuturile, o reacţie celulară face ca ţesuturile fie să rețină sau să elimine emoţiile, în funcţie de exccesul sau deficitul de QiPrana.

În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul de Jos, rezultatul este un sentiment sporit de putere şi stabilitate.

 În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul Mijlociu, rezultatul este un sentiment sporit de conştientizare emoţională.

În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul de Sus, are o conştientizare sporită spirituală şi un sentimentul de conexiune la divinitate.

Starea de sănătate a individului şi puterea câmpurilor sale energetice depind de cantitatea de energie prezente în Cele Trei Dantiane.