Medicina chineză atribuie fiecarui organ o anumită funcție energetică QiPrana în relația lui cu sângele, cu fluidele, cu țesuturile, cu organele de simț, cu emoțiile și sentimentele, cu energiile climatice.  Sistemul organelor energetice este alcatuit din:

• organe Zang (pline, parenchimatoase, Yin) - Cordul, Plămânul, Splina, Ficatul, Rinichii, Pericardul;

•  viscere Fu (cavitare, de transport, Yang) - Stomac, Intestin Subțire, Intestin Gros, Vezica Urinară, Vezica Biliară.

În conformitate cu Legea celor 5 elemente, fiecărui element îi corespunde și câte un organ Yin și un organ Yang. 

Astfel:


- Lemnului îi corespund Ficatul și Vezica Biliară,
- Focului îi corespund Cordul și Intestinul Subțire,
- Pămantului îi corespund Splina și Stomacul,
- Metalului îi corespund Plămânul și Intestinul Gros,
- Apei îi corespund Rinichii și Vezica Urinară.

Rinichii - „rădăcina vieții" - stochează esența, acea „substanță" prețioasă, moștenită de la părinț,i ce nu poate fi crescută cantitativ de-a lungul vieții, ci doar suplinită parțial cu energia extrasă din lumina, aer sau hrană. Rinichii - glandele suprarenale, fiind depozitarii esenței, guvernează diferitele etape ale vieții (nașterea, creșterea, dezvoltarea și reproducerea) și produc măduva - matricea comună a oaselor. Conform teoriei medicinei chineze, Rinichii găzduiesc Zhi (voința), cea care ne asigură o minte puternică, focalizată pe scopuri precise. Dacă Rinichii sunt slabi, voința scade, mintea poate fi usor descurajată și distrasă, ajungându-se la depresie.

Cordul - „împăratul" organismului - asigură aportul de sânge la nivelul tuturor organelor, activitatea lui armonioasa asigurând o constituție viguroasă. O dizarmonie a Cordului, determinată de factori externi sau interni, poate duce la oboseală, scăderea memoriei, insomnii, palpitații etc.

Plămânul - „primul-ministru al inimii" - guvernează respirația și Chi/Prana. Plămânul controlează împrăștierea energiei de apărare a corpului în spațiile dintre piele și mușchi și influențează eliminarea deseurilor. Orice emoție internă sau energie patogenă externă influențează funcția Plămânului producând modificări în întregul organism.

Ficatul - stochează sângele, asigură circulația liberă dus-întors a Chi/Prana. Dacă Ficatul funcționează corect pielea și mușchii vor fi irigați contribuind la apărarea organismului de atacul energiilor exogene, omul se va simți fericit, iar capacitatea de planificare va asigura găsirea unui sens în viață. Dacă apare o tulburare a funcționarii Ficatului, corpul nu va fi suficient adaptat la efort, omul se va simți frustrat sau deprimat, poate avea senzația de nod în gât. Un exces de furie sau nerăbdarea pot duce la slăbirea funcției Ficatului, cu consecințe asupra celorlalte organe.

Vezica Biliară - “ministrul de război” - deoarece influenteaza curajul si spiritul de initiativa. O energie slaba a acestui organ (datorată de cele mai multe ori caracterului individului și relațiilor dezvoltate cu cei din jur încă din copilarie) poate duce la timiditate, lipsă de curaj și inițiativă, tendința la suspin sau nervozitate.

Splina - „ministrul hambarelor" - guvernează transportul și transformarea elementelor nutritive (în stransa legatură cu Stomacul) și ascensiunea Qi-ului, O funcționare normală a Splinei asigură o nutriție corectă a organelor și țesuturilor din corp. Dacă energia Splinei este slabă gândirea va fi greoaie, fără concentrare și capacitate de memorare.

Stomacul - controlează fragmentarea alimentelor și transportul acestora spre Intestinul Subtire unde se separă purul de impur. Deșeurile solide sunt eliminate de Intestinul Gros, iar cele lichide de Vezica Urinara.