Energiile vitale constituente ale ansamblului QiPrana circulă, ca și orice energie, cu ajutorul liniilor de câmp ale câmpului morfogenetic grosier. Acestea formează “tuburi de curent”, mai mult sau mai puțin dense. Fizic, în țesuturi apar spontan lanțuri de cristale lichide din apă structurată, de-a lungul cărora “curge” energia vitală QiPrana, însoțită de bioluminescență – efectul laser biologic – lumina fiind un efect secundar simptomatic al transferului de energie. Conform legilor naurale ale fizicii, popagarea energiei organizează câmpul în trasee mai mult sau mai puțin dense:

- Legea polarizarii determină două curente opuse, mai ila stânga și mai la dreapta trupului – unul yin si unul yang. Ida = lunar si Pingala = solar, care, la rândul lor, determină un circuit de două “fluvii energetice”: Vasul Guvernor șVasul Concepție.

Vasul Guvernor urcă pe șira spinării până în creștet, iar Vasul de Concepție coboară pe abdomen până în vintre; ele sunt considerate ca fiind meridiane “ciudate” în accepțiunea medicinii tradiționale chineze.

- Cele două curente se desfășoară în mănunchiuri de linii de câmp din ce în ce mai fine, care pătrund întreaga ființă a omului, astfel că se formează “răuri”, “păraie” și “fire” de energie, denumite “meridiane“.

Exista 2 perechi a câte 12 meridiane principale sau ordinare, care sunt desfășurate pe trasee superficiale (tendino-musculare, la suprafața pielii) și pe trasee profunde (în țesuturi și organe, situate sub traiectoriile superficiale).

- Cele 2 vase (Guvernor și Concepție) și cele 24 = 2 x 12 meridiane principale simetrice sunt însoțite de o sumedenie de alte meridiane secundare și de legatură – tradiția tibetană pomenește de circa 70.000 de meridiane, de la cele principale la cele mai fine trasee energetice. Traseele de legatură au segmente cu parcursuri și derivații profunde, denumite Luo sau Lo în chineză, adică  torente subterane, canale de drenaj. Tradiția chineză le considera componente ale sistemului de meridiane extraordinare.

- Există încă 6 meridiane principale “ciudate” sau “extraordinare” la suprafață, cu trasee neașteptate, la care se adaugă Vasul Guvernor și Vasul Concepție. Ele realizează în principal conexiunile și drenajele de echilibrare și corelare între meridianele principale.

În total avem 6 + 2 = 8 meridiane principale extraordinare si 2 x 12 = 24 meridiane principale ordinare.

Meridianele energetice au de asemenea atributele yang și yin, iar QiPrana circulă prin ele cu un anume grad și putere de organizare, astfel că putem considera rețeaua QiPrana drept un flux de energie inteligentă, după care se ghidează până și creșterea țesuturilor funcționale. De aceea, în învaţătura taoista chineză, QiPrana este denumit “conducătorul sângelui”.

QiPrana parcurge meridianele energetice dinspre interiorul organismului înspre exterior, trecând prin bazinul meridianelor secundare de legatură, iar apoi circulă aproape de suprafața corpului. Astfel, perpetuul flux de energie întreține și descrie starea interioară a organismului, asupra căreia putem interveni în punctele de presopunctură sau de acupunctură, situate de-a lungul meridianelor, și astfel să inducem modificări în funcționarea internă a acestuia, pentru ameliorarea sănătății.

Meridianele Yang: prezintă un traseu descendent, de la cap înspre picioare. Ele sunt asociate pielii, mușchilor dar și organelor goale (stomacul, vezica biliară, intestinul subțire, intestinul gros și vezica urinară), denumite generic organe “Fu“, dar și la sistemul de termoreglare, denumit Trei focare sau Triplu încălzitor. Aceste organe aprovizionează corpul și elimina reziduurile. Organele Yang sunt implicate prin meridianele lor mai ales în fazele incipiente sau acute ale bolilor. Meridianele Yang pornesc de la degete sau din puncte de emergență pe trup, de sus în jos.

Meridianele Yin: prezinta un traseu ascendent, de jos in sus. Ele corespund organelor pline, anume plamanii, inima, splina, rinichii si ficatul, denumite generic organe “Zang“, respectiv functional sistemului circulator. Rolul organelor Yin este de a distribui, stoca si transforma sangele si Qi-ul in intregul corp. Organele Yin si meridianele lor sunt afectate mai cu seama in cazul afectiunilor si bolilor de lunga durata. Meridianele yin pornesc de jos, in sursa telurica asociata lor, de la degetele picioarelor sau din puncte de emergenta pe corp, urca si se termina pe trup, pe cap sau la degetele mainilor intinse in sus.

Meridiane profunde: prezintă segmente colaterale de legatură cu meridianele înlănțuite și cu cele invecinate, cu trasee aflate profund în corp, denumite “Lo” sau “Luo”, cu puncte de branșare aferente. Atât pe suprafața corpului, cât mai ales pe trasee în profunzime sunt amplasate meridianele extraordinare sau curioase, denumite “Mai” = curent. Rolul lor este tocmai să medieze și regularizeze înlănțuirea în circuit a meridianelor principale - asemănător cu sistemele hidraulice, ca și ajutaje de compensare a presiunii, vase de “preaplin” sau supape de evacuare de urgentă.

De reținut: Atât meridianele, cât și organele de tip Yang și Yin sunt pereche și se completează unele pe celelalte. Ele constituie liniile de câmp și mediile de propagare ale câmpurilor purtătoare de energie QiPrana. În plus, acestea verifică urmatoarele corelări:

- structura lor reflectă legea celor cinci elemente,

- funcționarea lor corespunde parcursurilor ciclului descendent și ascendent,

- patologia lor se supune parcursului cauzal și a celui regresional.